Na Šrámkově statku znovu otevřeli hospodu. Uzavřena byla kvůli hygieně
včera

K uzavření hospůdky na Šrámkově statku v Pileticích přistoupili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) neprodleně po pondělní kontrole. Během ní objevili myší trus na několika místech provozovny – pod barovým pultem, u kávovaru, za mrazákem s nanuky i v kuchyňce. Navíc zjistili špínu na podlaze, regálech a dalších částech provozních prostor. Inspektoři SZPI také upozornili na to, že vstupní dveře ze dvora do zadní části provozovny nebyly řádně zabezpečené proti vnikání škůdců. "Kontrolované osobě jsme proto uložili úplný zákaz užívání prostor," informovali inspektoři.
Šrámkův statek ze začátku 19. století je kulturní památkou, kterou ročně navštíví více než deset tisíc lidí. Provozovatelem statku je městská příspěvková organizace Hradecká kulturní a vzdělávací společnost (HKVS). Jako provozovatel je podobně jako u hospůdky Širák u letního kina uvedený David Mareš. Hospůdka Šrámkův statek bývá v provozu během letní sezony od května do září. Už v pátek 4.července se na Šrámkově statku koná koncert legendární kapely Lokálka. A návštěvníci koncertu nakonec o možnost občerstvit se v místní hospůdce nepřijdou. HKVS dnes ráno informovala, že provoz restaurace byl už obnoven.
Podle HKVS se podařilo všechny závady vyřešit během několika hodin. "Provoz byl ve spolupráci s kontrolními orgány již následující den obnoven," uvádí HKVS v tiskové zprávě. „Restaurační provoz je v areálu zajišťován externím nájemcem. Jsme si vědomi, že hygienické nároky na provoz v otevřeném prostoru jsou vysoké, a proto jsme ihned přistoupili k řešení vzniklé situace. Situace se nesmí opakovat, a proto připravujeme komplexnější změny, hledáme cesty, jak do budoucna nastavit přísnější pravidla a periodické kontroly tak, aby podobná situace neměla šanci vzniknout,“ říká ředitel HKVS Ivan Kurtev.
Ohrožen by tak neměl být bohatý kulturní program, který je Šrámkově statku během léta každoroční tradicí. V plánu je během prázdnin každý pátek koncert folkových a country kapel. Letošní novinkou je také ukázková pec tradičního pečení chleba a v srpnu poprvé statek přivítá i děti na příměstském táboře zaměřeném na lidové tradice. Je ale otázkou, zda si návštěvníci statku najdou cestu i do znovuotevřené restaurace.
(tz, kul)
tomas.kulhanek@salonkyhk.cz
Foto: Potraviny na pranýři