Sobota

18. ledna 2025

Nyní

-0.5ºC

Zítra

3.5ºC

Svátek má

Vladislav

Restaurace kontrolují bezinfekčnost. Pro zákazníky je to ale další bariéra

3. listopadu 2021

Nutnost, která hospodským přidala práci navíc, a zároveň odradila velkou skupinu hostů. Tak hodnotí hradečtí pracovníci v gastru povinnost kontrolovat u zákazníků doklad o bezinfekčnosti. Přísnější opatření zavedla vláda v pondělí v reakci na rostoucí počet prokázaných případů onemocnění covid-19.

Pracovníci restaurací musí nově kontrolovat potvrzení hostů o testech nebo očkování. Většina námi oslovených provozoven se snaží nařízení dodržovat, jejich zákazníci s kontrolami problém nemají. „Pokud se hosté usadí, tak se při objednávání ptáme, zda mají nějaké potvrzení o testu nebo očkování. Pokud žádné nemají, musíme je bohužel požádat, aby prostor opustili a případně si vzali jídlo s sebou. Párkrát se nám stalo, že lidé třeba na potvrzení zapomněli a odešli sami,“ říká obsluha z oblíbeného podniku Pasta Cook & Look na Velkém náměstí. 

Princip kontrol je ve většině restaurací podobný. Těsně před objednávkou žádá personál hosty o doklad o bezinfekčnosti. Teprve po kontrole přijmou číšníci objednávku. „Musím říct, že máme poměrně štěstí, že naše klientela, která k nám chodí, je seznámena se všemi informacemi. Hosté sami od sebe ukazují nějaký platný certifikát. Zatím jsme řešili pouze jeden případ, kdy pán přišel s fiktivním testem a s ním jsem se domluvil, že mu to jídlo bohužel nedám. Pánovi se to sice moc nelíbilo, ale nakonec jsme se nějak domluvili,'' říká za restauraci Pivovarské domy její provozovatel Tomáš Hertík. Řada hospod umístila nové podmínky pro konzumaci v podniku na vstupní dveře.

Závažnějším problémem je to, že nové nařízení zákazníky odrazuje. Od počátku týdne způsobila další bariéra pokles návštěvnosti restaurací a pokles tržeb, odhadem zhruba o třetinu. „Určitě pociťujeme velký úbytek návštěvníků. Během oběda jsme měli vždy plno a neměli lidi kam usadit, ale teď máme poloprázdno. Lidé si berou jídlo s sebou a nebo nechodí vůbec. Je to jako bychom se vrátili o několik měsíců zpět,'' říká smutně obsluha restaurace Pasta Cook & Look. 

Pro restaurace přitom mělo nastat jedno z lepších období. Zejména svatomartinské oslavy a vánoční večírky měly aspoň trochu zmírnit špatnou ekonomickou situaci, která v gastroprovozech nastala poté, co byly kvůli pandemii covidu dlouhodobě uzavřené. „Hned první den jsme pocítili úbytek hostů, ale poslední dva dny je to trochu lepší. Myslím si, že nám to trochu zkreslí to posvícení, protože to vždy přijde hodně lidí. Je otázka, jestli v této situaci dosáhneme vysokých čísel návštěvnosti, jako každý rok. Já v to osobně moc nevěřím,'' říká Hertík z Pivovarských domů.

Tereza Karanská, Pavel Cajthaml
redakce@salonkyhk.cz