V restauracích začal personál kontrolovat bezinfekčnost hostů, zatím bez potíží
2. listopadu 2021
„Zatím jsem s žádným hostem neměli problémy. Jen dva se nemohli ničím prokázat, ale v klidu odešli z restaurace,“ sdělil nám číšník a už kráčel k vedlejšímu stolu, kde usedli další dva hosté, kteří rovněž prokázali, že jsou bezinfekční. Povinnost kontrolovat hosty přešla včerejším dnem na provozovatele gastro zařízení, zatímco v nedávné minulosti namátkové kontroly prováděli policisté nebo pracovníci hygieny.
„Je to trochu nepříjemné, protože nemůžeme pustit do podniku nikoho, kdo se neprokáže, že byl očkován, testován, nebo prodělal covid. Nejsme úplně připravení řešit problematického hosta. Dnes to zatím proběhlo poměrně v klidu, až na jednoho pána, který nemohl nic doložit a moc se mu nechtělo odejít. Nakonec to ale vzdal,“ uvedl číšník v jednom z podniků na pěší zóně.
Alena K., která právě přicházela k Pivovarským domům na Velkém náměstí, vládní opatření nařizující personálům restaurací, kaváren, barů, diskoték a dalších stravovacích provozů kontrolovat hosty moc nechápe. „Je samozřejmě dobře, aby dovnitř restaurací nevstupovali nakažení lidé, ale myslím si, že by je neměli kontrolovat číšníci a servírky. Může se stát, že v tom fofru na někoho zapomenou a pak budou mít problémy,“ uvedla Alena.
Před hospodou Na Hradě stála čtveřice hostů a pokuřovala. Tři z nich prokázali obsluze bezinfekčnost, čtvrtý nikoliv. Bral to ale s humorem. „Nějak moc to neřeším. Očkovaný nejsem a covid jsem zřejmě neprodělal. Pokud ale budu chtít jít do hospody na pivo, budu muset něco udělat, jinak to vypadá doma na lahváče,“ směje se muž, kterému byl vstup do oblíbené hospody zapovězen.
Dvě dámy, které mířily ke vchodu do Localis restaurace a café v podloubí Velkého náměstí, jsou přesvědčené, že kontroly jsou nutné. „Funguje to v zahraničí, tak proč by to nemohlo fungovat u nás. Lidi si zvyknou a za pár dní jim to přijde normální. Domnívám se, že právě v hospodách a barech může dojít snadno k přenosu nákazy, takže kontroly beru jako důležité,“ řekla dáma, která se představila jako Mirka.
A jak v restauraci či kavárně prokázat bezinfekčnost? Buď potvrzením o ukončeném očkování proti nemoci covid -19 s tím, že od podání druhé dávky očkovací látky uplynulo minimálně 14 dnů, nebo negativním výsledkem PCR testu ne starším než 72 hodin či antigenním testem, který nesmí být starší než 24 hodin. Za vstupenku do restaurace se také považuje potvrzení o prodělané nemoci covid-19.
Hynek Šnajdar
hynek@salonkyhk.cz
Ilustrační foto: archiv Salonek