Guláš na čtrnáct způsobů na Stříbrném rybníku. Den s myslivci slavil úspěch
16. října 2021
,,Areál Stříbrný rybník je na tyto akce naprosto předurčený. To, že je to první ročník a přišlo sem tolik lidí, svědčí jen o tom, že je pravděpodobně zahájena nová tradice a všichni se určitě mohou těšit na další ročníky,'' komentuje návštěvnost Dne s myslivci primátor města Alexandr Hrabálek.
Program celého dne byl opravdu bohatý. Děti si mohly projít naučnou stezku, na které na ně čekaly nejen úkoly, ale i rady a zajímavosti ze světa myslivosti. Dospělí mohli zavítat například na přehlídku práce loveckých psů nebo přihlížet už zmíněné soutěži o nejlepší zvěřinový guláš. Ta odstartovala už ráno a vaření trvalo až do odpoledních hodin. Pak ke stolu usedla odborná porota a podle svých chuťových buněk vybrala ten nejlepší. ,,Hodnotíme celkem tři kritéria. Tím jedním je už samotné servírování, takže koukáme na to, jak to vypadá, když nám to přinesou na stůl. Někteří tam dávají třeba větvičky z jalovce, cibulku, křen, někteří to jen tak nalijí. Druhé kritérium je samozřejmě to chuťové. Takže jak je maso uvařené, nedovařené, připálené a podobně. Ono vařit to v kotlíku není úplně jednoduché. Přeci jen to vaříte na plamenu, který nejde úplně regulovat, takže ten guláše může být zkažen během minuty,'' říká ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.
Den s myslivci měl mezi návštěvníky velký úspěch a pořadatelé už teď řeší další ročník. ,,Už teď samozřejmě máme v hlavě další ročník, který by mohl být i dvoudenní. Po celý den si píšeme poznámky, jak co upravit a na co se zaměřit. Gulášobraní bychom chtěli udělat na dva dny a v noci by mohla být třeba procházka lesem s poznáváním zvuků lesa,'' představuje plány Zerzán.
Tereza Karanská
tereza@salonkyhk.cz